Säkerhet för elektricitet

Säkerhet för elektricitet under sommaren

Semestertiden är verkligen rolig, och varje år gör många familjer stora insatser för att lysa upp sina hem med dekorativa belysningar. Dock är det värt att komma ihåg att under denna period kan hemmets elledningar belastas mer än vanligt. Ju fler enheter du kopplar in, desto viktigare är det att följa lämpliga säkerhetsrutiner. Var försiktig med att installera belysning så att du kan fokusera på avkoppling och glädje istället för att oroa dig för eventuella elektriska problem.

Överbelasta inte uttagen

Det kan tyckas uppenbart, men det är viktigt att upprepa: överbelasta inte dina uttag. Varje uttag har två kontakter av en anledning, så koppla in endast två enheter i varje uttag. Om du behöver ansluta fler enheter, är en säkerhetsgodkänd grenkontakt med en på/av-brytare och inbyggd säkring det enda säkra sättet att göra detta. Stäng av eller koppla ur grenkontakten när du inte är hemma och inte behöver belysningen. Se även till att regelbundet testa dina uttag.

Undersök dina ledningar

Innan du börjar med sommarens dekorationer, överväg att ha dina ledningar och strömbrytare inspekterade av en yrkesman. Detta kan hjälpa dig att förstå hur mycket elektricitet ditt system kan hantera utan att överbelasta ledningarna och utlösa strömbrytare.

Var försiktig med ljusslingor

Visste du att det finns en gräns för hur många ljusslingor du kan koppla samman innan det blir en säkerhetsrisk? Vanligtvis kan tre ljusslingor anslutas, men det kan variera beroende på längd, ljustyp och tillverkare. Se till att du kan täcka hela det område du vill belysa med en säker mängd sammanlänkade ljusslingor. När du byter glödlampor på ljusslingorna, se till att följa tillverkarens instruktioner.

Använd endast godkända utomhuslampor för utomhusbruk

Om du tänker sätta upp ljus utomhus, se till att de är speciellt godkända för utomhusbruk. Inomhuslampor kanske inte ser annorlunda ut, men de är inte gjorda för att tåla väderförhållanden som snö, is och kyla. Om de används utomhus kan lampornas ledningar skadas, vilket kan orsaka elektriska stötar och brandrisk.

Genom att vara medveten och smart under semestertiden kan du fokusera på att njuta av festligheterna. Om du är osäker på dina elledningar, uttag eller strömbrytare, är en professionell inspektion från Elextro Stockholm det bästa sättet att få frid i sinnet. Kontakta våra experter idag.