Tanken på energivampyrer som lurar i ditt hus och tömmer det på energi kan verka som ett scenario ur en skräckfilm från 1950-talet, men faktum är att energivampyrer är ett verkligt problem för många. Om du vill sänka din energiförbrukning är det dags att lära dig mer om vampyrkraft och hur du kan eliminera den.

Vad är då vampyrkraft? Vampyrkraft, även känd som vampyrenergiförlust, fantombelastning eller standbykraft, handlar om energiläckage. Det inträffar när apparater och elektroniska enheter fortsätter att förbruka el, trots att de inte används, så länge de är inkopplade. Denna energiförlust kan uppgå till fem till tio procent av den totala energianvändningen i ett typiskt hushåll. Om vi tänker oss detta på nationell skala, handlar det om ett årligt elslöseri på 4 miljarder dollar.

De största energitjuvarna inkluderar apparater som mikrovågsugnar och TV-apparater. När de inte används kan dessa förbruka mer energi än när de faktiskt används. Andra elektroniska prylar som subwoofers, datorhögtalare och stationära datorer förbrukar också en förvånande mängd ström i standby-läge.

För att bekämpa dessa energivampyrer börjar du med att koppla ur enheter som mobilladdare, nattlampor, högtalarsystem, laptopladdare och skrivare när de inte används. Koppla även ur småköksapparater som mikrovågsugnar och kaffebryggare när de inte används. Större apparater som TV-apparater, radioapparater, bärbara datorer och bildskärmar kan vara lite mer utmanande, men även här kan kreativa lösningar hjälpa.

Om du tycker att det är för jobbigt att koppla ur dessa apparater efter varje användning, gör det till en vana att koppla ur dem när du går på semester. Dessa små sparåtgärder ackumuleras över tid, särskilt om du också praktiserar andra energibesparande beteenden.

Förutom att bli mer medveten om när du ska koppla ur utrustningen kan du också:

  • Byta ut vanliga grenuttag mot avancerade grenuttag för att förhindra att apparater förbrukar ström när de inte används.
  • Undvika viloläget. Apparater som TV-spelskonsoler och datorer har ofta vilolägen, men de förbrukar mer energi än att stänga av apparaten helt och hållet.
  • Uppdatera din utrustning. Apparater och enheter som är märkta med ENERGY STAR förbrukar mindre energi i standby-läge.

Om du trots dessa åtgärder fortfarande upplever problem med vampyrenergi, kan det vara dags att ta hjälp av en professionell expert. En specialist kan inspektera dina el- och HVAC-system för att identifiera eventuella problem.

För att prata med en specialist, kontakta oss på Elextro Stockholm idag. Vi erbjuder beprövade metoder för att permanent eliminera ditt hems energivampyrer.

Relaterade artiklar