Behöver jag ett tillstånd för att uppgradera min elpanel?

Tekniskt svar? Nej. Det riktiga svaret? Ja. Elpaneler åldras tillsammans med ditt hem och det kommer sannolikt en tid då du behöver en ny, eller uppgradera den befintliga. Även om det kan verka enklast att göra allt det svåra arbetet själv, är det bäst att lämna en sådan process till en professionell.

Uppgradering av din elpanel är en av de många saker våra licensierade och tillståndsinnehavande elektriker på Elextro Stockholm kan utföra. Här är varför det kanske är bäst för dig att överlåta uppgraderingen av elpanelen till våra experter.

Vilka är några vanliga tecken på att en elpanel behöver bytas ut?

Det finns både uppenbara och mer subtila tecken på att din elpanel kan behöva en översyn. Om du misstänker att din elpanel behöver bytas ut, är det troligen på grund av följande:

  • Din elpanel luktar bränt. Detta är kanske det mest uppenbara tecknet. Om du märker att din elpanel ger ifrån sig en distinkt brännlukt, innebär det troligen att du har en dålig kretsbrytare eller en frånkopplad ledning. Om du märker denna lukt, ring en certifierad elektriker omedelbart eftersom det finns risk för elektrisk brand.
  • Dina lampor flimrar ofta. Om dina lampor går av och på när du försöker slappna av hemma, är det troligt att något är löst i din panel och det är dags för en ny. Eller så kan en ansluten ledning vara defekt inuti utan några uppenbara yttre tecken.
  • Du uppgraderar dina hushållsapparater. Om dina apparater inte fungerar på full kapacitet och behöver uppgraderas, eller om du planerar att uppgradera gamla apparater, kommer din elpanel sannolikt också att behöva lite uppmärksamhet. Nyare apparater innebär ofta mer ampere, vilket betyder att du kommer att behöva en starkare panel för att stödja dem.
  • Du använder många grenuttag. Om det inte finns tillräckligt med uttag för att ansluta din hårtork, lavalampa, högtalare och minikylskåp, arbetar din elpanel sannolikt överkapacitet för att hantera all denna extra energi och skulle dra nytta av en uppgradering.

Kan jag byta ut min elpanel själv?

Vi rekommenderar starkt att du inte gör det. När du hanterar en elpanel, hanterar du höga spänningsnivåer av levande energi. Det är en otroligt farlig process där ett enda misstag kan leda till allvarlig skada eller död. Dessutom är processen att byta ut en elpanel ganska komplicerad.

Om du byter en säkringslåda installerar du sannolikt nya kablar och en elmätare. Att arbeta inuti en elpanel är farligt och bör överlåtas till en professionell och licensierad elektriker.

Att anlita en elektriker garanterar en säker och framgångsrik upplevelse och sparar dig huvudvärken att ta reda på om du behöver ett tillstånd och besväret att få ett. Elektriker är också kunniga om byggregler i ditt område, så din låda kommer att vara uppdaterad enligt lokala bestämmelser.

Det enda tillfället vi skulle föreslå att du hanterar din egen elpanel är när du inspekterar den för att bestämma om den behöver uppgraderas.

Om din elpanel har problem och du känner att det är dags för en ersättning, står de licensierade och professionella elektrikerexperterna på Elextro Stockholm till ditt förfogande.

Kontakta oss online för att boka elektrisk reparation, eller ring oss idag!